Politicus van het jaar 2015


Onlangs werden drie politici van het jaar uitgeroepen. Een totaal onrepresentatieve groep van het EenVandaag Opiniepanel koos Geert Wilders. De parlementaire pers, die blijkbaar niets te onderzoeken of te duiden had, koos staatssecretaris Klaas Dijkhoff. Dezelfde parlementaire pers koos Anouschka van Miltenburg als beste vrouwelijke politicus, dus die hebben er echt heel veel verstand van. Geenstijl-columnist Bas Paternotte koos onvermoeibaar Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt tot politicus van het jaar. Dan kan ik niet achterblijven. Verschillende politici verdienen een prijs, dus dan krijgen ze die ook.

Beste debuut:

Jesse Klaver. Runner-up bij andere lijstjes, maar winnen zou ook niet terecht zijn geweest. Hij had een stormachtige entree, met goede pers en dito winst in de peilingen. Hij bracht het GroenLinks-verhaal in een nieuw jasje. De “strijd tegen het economisme” doopte Klaver het, wat in wezen niet heel veel anders was dan het boek Geluk! Van Halsema of de uitgangspunten van GroenLinks in 1990, maar dat deed hij met verve. Een nieuwe toon tegen Geert Wilders, dat met name op Facebook veel aandacht opleverde, zal hem ook geen kwaad doen. De vraag is natuurlijk of hij inderdaad veel kiezers aan zich weet te binden.

Beste Kamerlid

Pieter Omtzigt. GeenStijl-columnist Bas Paternotte zag dat goed: Niemand weet de regering zo kritisch te volgen als dit Kamerlid. Een van de belangrijkste taken van de Tweede Kamer, en deze CDA-er doet dat met verve. Een schande dat andere Kamerleden dat niet zo doen. Wat Paternotte zegt dus.

Beste minister

Henk Kamp is al een jaar of 50 minister, in de beeldvorming althans. Hij heeft alle departementen gehad. Op zijn huidige post valt vooral de energieportefeuille op. Zowel door het gas in Groningen als door het de uitwerking van het energie-akkoord, balanceert hij voortdurend tussen verschillende belangen. En dat doet hij knap. De grijze kant van het politieke spectrum vindt hem te toegeeflijk voor de milieulobby, de groene kant vindt m teveel fossiele energie, Groningers vinden dat hij teveel gas oppompt, Anderen willen de aardgasbaten niet kwijt. Het knappe is dat hij fier overeind blijft. Hij is niet van zijn stuk te krijgen, hij lijkt recht-door-zee en kritiek krijgt geen vat op hem. Voorwaar een kunststukje.

Beste campagne-partij:

VVD. Ja, de VVD die zo geteisterd wordt door schandalen, van Van Rey tot aan de Teevendeal. Geen enkele andere partij gaat dwars door de schandalen heen om hun eigen verhaal te vertellen. En geen enkele andere partij weet zo goed zulke onzin te verkopen als de VVD. En dat is een compliment. Of het nou gaat om asielzoekers en borstvergrotingen of onlangs nog het vluchtelingenverdrag, de VVD weet op haar thema’s heel goed haar punten te verkopen. Dat het dan allemaal niet waar blijkt te zijn, is een detail. Zo ook het verbod op milieuzones. Net voor het reces wist de VVD een motie door de kamer te loodsen, die opriep milieuzones in steden te verbieden. In Rotterdam en Utrecht, waar nota bene de VVD in het college zit, reageerde men verontwaardigd. Dat zelfs de VVD-minister Schultz van Hagen zei dat de Tweede Kamer niet over lokaal milieubeleid gaat, deert ze niet. Punten bij de autorijder. Verbaal inzetten op de autorijder, op veiligheid en op migratie, het loont, want het is de PvdA die de grootste klappen krijgt in de peilingen.

Speciale vermelding verdienen nog de digitale inspanningen van de VVD. Het is allemaal nog niet erg gestructureerd, maar het lijkt wel de enige partij te zijn die experimenteert met nieuwe online methodes om mensen te bereiken. Een perfecte tijd ervoor, dan weet je wat je moet inzetten tijdens verkiezingstijd.

Ali Lazrak-trofee

Johan Houwers kwam in de Tweede Kamer, na het vertrek van Mark Verheijen (Jos van Rey-schandaal ), maar hij werd rap uit de VVD-fractie gegooid. Hij bleef zitten in de Tweede Kamer, alwaar hij een fractievoorzitterssalaris krijgt. Je ziet hem echter zo goed als nooit bij debatten. Waar zijn collega-afsplitsers Bontes/Van Klaveren, Kuzu/ Özturk, Klein en Van Vliet wel gewoon hun werk doen, is Johan Houwers totaal afwezig. Hij verdient nog extra punten omdat hij toegaf dat hij gewoon voor de centen blijft zitten. Al met al een verdiende winnaar van de Ali Lazrak-trofee.

Allround-Winnaars:

Geert Wilders domineert het debat, en domineert de peilingen., Dat hij buitengewoon knap. Hij hanteert populisme volgens het boekje en daarvoor kun je weinig meer dan ontzag hebben. Mark Rutte is mede-winnaar. Omdat hij er nog zit. Wat er ook gebeurt, hij blijft zitten, hij blijft lachen, hij heeft er weer zin in. Ondanks alle moeilijkheden, ondanks alle schandalen. Zijn kabinet blijft zitten, krijgt met kunst-en vliegwerk met Tweede en Eerste Kamer beleid erdoorheen, dat is een prijs waard.

Alle lokale politici, van alle partijen. Voor een fooi jezelf kapotwerken naast je normale baan, nonstop boze burgers en bedreigingen over je heen, bezuinigingen vanuit het Rijk verwerken en dat allemaal met bijna geen aandacht en waardering van je stads- of provinciegenoten.