Mijn speerpunten


Natuurlijk sta ik voor het hele GroenLinks-programma. Maar dit zijn mijn absolute speerpunten

Natuur

Natuur is zo gaaf. Ook in Nederland. Als je in de Kampina, in de Millingerwaard of in Limburg bent, voel je het: echte natuur, ook al is het volgende dorp vlakbij. Dat kan nog veel meer & mooier in Nederland. Daar moeten we een hoop voor doen: stoppen met bio-industrie, stoppen met pesticiden, land teruggeven aan de natuur, corridors maken, samenwerken met het buitenland en nog meer. Ja, Nederland is klein, maar zo mooi. Daar wil ik meer, meer, meer van. Hoe gaaf is het als de wolf terugkomt? En honderden planten en beestjes die we nauwelijks bij naam kennen.

Digitale vrijheid en privacy

We leven online tegenwoordig. Maar de overheid heeft daar niets te zoeken. Als ik een bericht naar jou stuur, dient de overheid daar niet zomaar aan te kunnen komen. Overheid noch bedrijven mogen bepalen waar ik mijn internet voor gebruik. En, niet te vergeten: Mijn gegevens zijn van mij. Privacyschendingen leveren geen enkele bijdrage aan veiligheid. Meer weten over privacy? Lees vooral dit uitstekende stuk van Dimitri Tokmetzis en Maurits Martijn.

Vrijzinnigheid

Dit is een vaag begrip. Maar het komt erop neer dat iedereen z’n ding kan doen. Als jij wiet of XTC wilt gebruiken, doe je ding. Moet de overheid zorgen dat je er netjes belasting over betaalt en dat het netjes wordt gemaakt. Als jij een hoofddoek wilt dragen, doe je ding. Maar alleen als je er zelf voor kiest, niet als een imam, vader of wie dan ook je dwingt. De vrijheid van meningsuiting moet dan ook enorm groot zijn. Boeken verbieden bijvoorbeeld doen we niet, van Annie MG Schmidt tot de Koran, van Mein Kampf tot aan Paulo Coelho, de strijd met voor jou onwelgevallige meningen ga je aan, die verbiedt je niet. Wat niet onder vrijzinnigheid valt: discriminatie. Als ik jou discrimineer, neem ik jouw vrijheid lekker te leven weg.

Cultuur

De afgelopen jaren hebben kabinetten onder leiding van de VVD veel cultuur kapotgemaakt. Alles moest opeens winstgevend zijn. Terwijl dat economistische onzin is. Cultuur, daar moeten makers en publiek van genieten (of walgen). Dat moet discussie, dansen, genot, gezoen, gefeest opleveren. Dat moet dus anders. Dat geldt al helemaal voor cultuur met een zogenaamde kleine c: lokale, soms onpopulaire dingen, die de randen opzoeken, die schuren, of die gewoon mensen bij elkaar brengen. Dan gaat het om de harmonie, dansles in buurthuizen, maar ook zeker kleine locaties om op te treden als bands en om te oefenen, zonder al teveel regels.

Een heel ander aspect van cultuur tenslotte: in Nederland moet een migratiemuseum komen. Want iedereen in Nederland, van Friese Nederlander tot Eritrese Nederlander, elke Nederlander komt ergens vandaan. Een museum uiteraard met ook ruime aandacht voor de zwarte bladzijdes in onze koloniale geschiedenis.

Tot slot: ik heb ook nog wel andere Stippen aan de horizon, maar laten we eerst Nederland groen en sociaal maken.